Меню
Остання редакція: 07 жовтня 2024

Присадибне рослинництво та нішеві культури

В сільському господарстві України виникає все більше ніш, які можуть бути зайняті високоприбутковими культурами. Йдеться про вирощування культур, які не потребують великих площ, але можуть забезпечити високий вихід прибутку з одиниці земельної площі. Виробництво нішевих культур в Україні може бути дуже вигідним і має низку переваг. По перше ці культури мають високу рентабельність і конкурентоспроможні на продовольчому ринку. Більшість нішевих продуктів мають високу рентабельність тому, що на цю продукцію здебільшого утримується дійсно висока закупівельна ціна, переважно зумовлена географією споживання продукції – нішева продукція постачаєтьсяпереважно на закордонні ринки. Де збільшується попит на якісну та здорову їжу. Відповідно зростає попит на продукти харчування з додатковою споживчою цінністю – органічні продукти, біопродукти, фермерські продукти, суперфуди, фітнес-продукти, інші продукти здорового харчування,основою яких є нішева продукція. По друге завдяки їм відбувається урізноманітнення сівозміни та, як наслідок, покращення фітосанітарного стану на полях і стану ґрунтів (особливо, якщо йдеться про вирощування бобових культур). І третяпозитивна перевага - застрахувати себе від таких ризиків як несприятливі для традиційних культур погодні умови, падіння цін на них або ж переповнення ринку і загострення конкуренції. "Присадибне рослинництво та нішеві культури", як наукова та навчальна дисципліна має важливе теоретичне і практичне значення, тому що є розробником сучасних інноваційних технологій вирощування нішевих культур та їх адаптацією до певних ґрунтово-кліматичних умов. Отже, достатньо реальним шляхом розвитку сільського господарства в умовах сьогодення є вирощування нішевих культур та виробництво нішевих продуктів, що є особливо актуальним як в Україні, так і за кордоном.