Меню
Остання редакція: 14 березеня 2023

Наукові основи вирощування екологічно чистої продукції

Виробництво рослинницької продукії, її кількість та якість в значній мірі пов’язане із реалізацією генетичного потенціалу сортів та гібридів, а також з адаптивними властивостями рослин. Одним із першочергових завданнь сучасного рослинництва є отримання екологічно чистої продукції. Основним шляхом в отриманні даної продукції є підвищення врожайності сільськогосподарських культур на основі застосування новітніх високопродуктивних гібридів та сортів (досягнень селекції), технікотехнологічного переоснащення агропромислового комплексу, при зменшенні хімічного навантаження. В той же час вивчається можливість поєднання в сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських культур елементів інтенсифікації та прогресивних адаптованих до біологічних властивостей сортів (гібридів) і ґрунтово-кліматичних умов технологій. ”Наукові основи вирощування екологічно чистої продукції”, як навчальна дисципліна має важливе теоретичне і практичне значення, тому що є розробником комплексного, системного підходу при вирощуванні польових культур та сприяє удосконаленню (біологізації) конкретних елементів технології, тому що охорона навколишнього середовища (ґрунту, повітря, води) від хімічного, радіаційного, біологічного забруднення – одна з найважливіших умов інтенсифікації рослинництва. Вивчення даного курсу дозволить магістрам самостійно вирішувати питання у плануванні та реалізації новітніх технологій вирощування сільськогосподарських культур. Метою вивчення дисципліни ”Наукові основи вирощування екологічно чистої продукції” є формування у майбутніх фахівців сучасного розуміння того, що вирощування сільськогосподарських культур, безпосередньо повязано із реалізацією біологічного потенціалу урожайності вирощуваних культур та станом навколишнього середовища. І саме від умов в яких будуть вирощуватися культурні рослини буде залежати якість продукції. Вивчення технологій вирощування екологічно чистої продукції рослинництва потребує знань з основ землеробства, екології, ґрунтознавства, меліорації, агрохімії, рослинництва та ін. Основним завданням навчальної дисципліни ”Наукові основи вирощування екологічно чистої продукції” є засвоєння магістрами теоретичних та практичних прийомів розробки сучасних технологічних елементів вирощування польових культур, на підставі глибоких знань біологічних особливостей культури, з урахуванням росту і розвитку рослинного організму, ознайомлення із найбільш застосовуваними технологіями в землеробській галузі.