Меню

ЗНО-2020: виклики і нововведення

Одними із найважливіших етапів у житті абітурієнтів є складання зовнішнього незалежного оцінювання та вступ до ЗВО. Так, найважливіші, адже від їх результату залежить не лише можливість навчатись в університеті своєї мрії та оволодіти бажаною професією, а й успішне майбутнє молоді.

2020 рік висунув перед сферою освіти та вступниками нетривіальні вимоги, пов’язані із поширенням коронавірусної інфекції та впровадженням карантинних заходів в Україні. З огляду на це, процедура проведення ЗНО-2020, а також вступна кампанія, зазнала низки нововведень і буде проводитись в нестандартних умовах.

В Міністерстві освіти і науки запевнили, що незалежне оцінювання обов’язково пройде в 2020 році, оскільки являється єдиним адекватним індикатором рівня знань. Але в той же час зазнає певних змін, які в основному стосуються термінів.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 25 червня і завершиться 17 липня.

Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 29 липня 2020 року.

Додаткова сесія ЗНО запланована на 23 липня – 11 серпня, а результати буде розміщено до 14 серпня.

Цього року для участі в додатковій сесії ЗНО мали можливість зареєструватися під час додаткового періоду реєстрації всі, хто не зміг зареєструватися під час основної реєстрації.

4 червня 2020 року на інформаційних сторінках учасників ЗНО-2020 були розміщені запрошення-перепустки, де зазначено час і місце проведення тестувань.

Перед учасниками, пунктами проведення ЗНО та персоналом останнього висунуті вимоги, виконання яких є обов’язковим. Ось основні із них:

  • Учасники ЗНО допускатимуться до пункту тестування лише після проведення термометрії, опитування щодо стану здоров’я та за умови одягнення захисної маски.
  • Допуск до пунктів тестування сторонніх осіб заборонено.
  • Час відведений на реєстрацію учасників ЗНО буде збільшено, щоб уникнути скупчення.
  • На вході до будівлі, в якій організовано тестування, та на вході до аудиторій мають бути організовані місця для обробки рук антисептиками.
  • У санітарних кімнатах мають бути антисептики та паперові рушники. Використання багаторазових рушників буде заборонено.
  • За годину до початку тестування та після нього в аудиторіях має проводитися прибирання, разом із дезінфекцією поверхонь та місць для сидіння.
  • У місцях проведення тестування має бути забезпечено чергування медичних працівників закладів освіти або закладів охорони здоров’я.
  • Допуск учасників до пункту тестування буде здійснюватися лише за умови одягнення захисної маски або респіратора. Респіратори можуть використовуватись протягом всього тестування, захисні маски повинні змінюватись кожні 3 години або якщо маска забруднилась/стала волога.

Отже, перед початком тестування всі учасники тестування та залучені особи мають пройти  термометрію. Особи, в яких буде виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань, не будуть допущені до виконання службових обов’язків або проходження тестування. Учасники ЗНО, які не були допущенні до пункту тестування, зможуть пройти зовнішнє незалежне оцінювання під час додаткової сесії.

Віталій Кравченко, доцент кафедри рослинництва