Меню

Відкрита лекція до 175-річчя університету

Уманський національний університет садівництва найстаріший вищий навчальний заклад вищої сільськогосподарської освіти України, розпочав свою діяльність  у 1844 році у м. Одеса як Головне училище садівництва. Нині це потужний навчально-виховний, науковий і виробничий комплекс який щорічно готує провідних фахівців за різними спеціальностями.

З нагоди святкування 175-річниці заснування Уманського національного університету садівництва, на кафедрі рослинництва факультету агрономії, у лекційній аудиторії ім. І. М. Єремеєва, що є автором відомого сорту пшениці озимої «Українка 0246», 4 вересня 2019 року відбулася відкрита лекція з рослинництва на тему «Щоб вагомішим був пшеничний колос» для студентів-магістрів. На захід завітали студенти, викладачі та випускники попередніх років, керівники сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

Доповідачем був доктор с.-г. наук, професор кафедри рослинництва Уманського національного університету, почесний ветеран праці, відомий науковець Юрій Терещенко.

Завідувач кафедри рослинництва Анатолій Яценко

На початку заходу його ведучий – завідувач кафедри рослинництва, доктор с.-г. наук, професор, заслужений працівник сільського господарства України, Відмінник аграрної освіти і науки України – Анатолій Яценко – проголосив вступне слово та представив слухачам почесних гостей.

Зокрема, Валентина Болюка директора ТОВ "СЕРВІСАГРО-УМАНЬ", Андрія Моргуна директора дослідної станції тютюнництва національного наукового центру "Інститут землеробства національної академії аграрних наук України", Бориса Пахолюка директора СТОВ "Дружба", Черкаська обл. Уманського р-ну. с. Острівець.

 Вітаючи присутніх на заході, Анатолій Яценко від імені кафедри рослинництва подякував гостям, що приїхали і не залишилися осторонь важливих питань вирощування сільськогосподарських культур, зокрема пшениці озимої, а поділилися досвідом з підростаючим поколінням молодих агрономів і передали наукові знання зібрані по крихті з усього світу у формі відкритої лекції.

Також Анатолій Яценко висловив подяку та відзначив, вагомий внесок у розвиток кафедри рослинництва запрошених керівників господарств. Крім того, завідувач, висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю між керівниками та кафедрою щодо підготовки висококваліфікованих фахівців. Також, він побажав, що серед присутніх студентів-магістрів, цілком можливо є майбутні відомі науковці та керівники успішних господарств.

Сергій Полторецький, декан, професор із студентами факультету

Декан факультету агрономії Сергій Полторецький у своєму привітанні наголосив на тому, що керівництво нашого університету всебічно підтримує тих студентів, які хочуть набути глибоких знань по агрономії і сприяє студентам у працевлаштуванні.

Юрій Терещенко у своїй лекції розглянув важливі питання інтенсивної, енерго- й ресурсоощадної технології вирощування пшениці озимої. Охарактеризував продуктивні, інтенсивні сорти пшениці озимої, що мають високий потенціал врожайності та назвав ряд зареєстрованих сортів, що не адаптувалися до агроекологічних умов підзони вирощування.

Валентин Болюк доповнив важливі сучасні технологічні моменти світового рівня  вирощування пшениці озимої та коротко узагальнив знання, які він набув подорожуючи різними країнами, а також поділився досвідом успішного керівника великого трудового колективу.

Валентин Болюх

Розповів про базові знання набуті в стінах нашого навчального закладу, ділився теплими спогадами про навчання та викладачів. Студенти та викладачі з великою зацікавленістю слухали виступаючого.

Також до виступу запросили Бориса Пахолюка директора СТОВ "Дружба"

Борис Пахолюк

Виступаючий поділився своїм досвідом та знаннями і сказав: “Я гордий тим, що навчався в такому потужному аграрному закладі з всесвітньовідомим професорським складом, згадую лекції проф. Олександра Зінченка, Юрія Терещенка, Василя Новака”.

Борис Пахолюк поділився своїм становленням від головного агронома до директора. Розповів, що це був важкий шлях, проте лише завдяки важкій праці вдалося подолати скруту.

Доцент Василь Новак зі своїм дипломником, зустріч через роки

З теплотою згадував свого наукового керівника Василя Новака, чітко назвавши тему своєї дипломної роботи, яку він виконував на кафедрі рослинництва ніби ще вчора її захищав.

Вчителі та учні

Завершив лекцію Юрій Терещенко словами Т. Г. Шевченка: « Учітесь, читайте, і чужому научайтесь й свого не цурайтесь».

Світлана Третьякова, к. с.-г. наук, ст. викладач кафедри рослинництва