Меню

Що таке графічна анотація?

Графічна анотація

У сучасну інформаційну епоху звернути увагу читачів на саме Вашій роботі стає все складніше. Людина отримує контент з багатьох каналів комунікації, при цьому час концентрації на одному джерелі повідомлення стає все меншим. Саме тому деякі журнали для підвищення уваги до опублікованих в них статей стали використовувати графічні анотації.

У загальному розумінні, графічна анотація – це картинка, на якій зображено основні моменти Вашого дослідження. Вона подає інформацію про наукову статтю у спрощеному вигляді та допомагає читачам швидше зрозуміти її основні тези. Графічна анотація створюється у різних форматах – від звичайної картинки до складного графіка, діаграми чи інфографіки.

Ось декілька прикладів використання такого виду анотації:

  

1 – Risk factors, histopathological features, and graft outcome of transplant glomerulopathy in the absence of donor-specific HLA antibodies.

2 – Posttransplant Diabetes Mellitus and Immunosuppression Selection in Older and Obese Kidney Recipients.

3 – Incidence of ESKD Among Native Hawaiians and Pacific Islanders Living in the 50 US States and Pacific Island Territories.

4 – Corrigenda Regarding Effect of Dietary Potassium Restriction on Serum Potassium, Disease Progression, and Mortality in Chronic Kidney Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis.

Як створити ефективну графічну анотацію?

 

Звичайно, потрібно володіти базовими навичками роботи з графічними редакторами, а також зважати на специфіку наукової статті. Пропонуємо ознайомитися з порадами спеціалістів Elsevier щодо створення графічної анотації.

  1. Створюйте унікальне зображення. Графічна анотація – частина Вашої наукової роботи і як і сам текст дослідження, вона повинна бути оригінальною та відображати авторський підхід.
  2. Ознайомтесь з вимогами журналу. Поки не всі видання використовують такого типу контент, однак деякі чітко прописують вимоги до графічної анотації як структурного елементу дослідження. Тому, уважно ознайомтесь з ними.
  3. Графічна анотація повинна мати чітку та логічну структуру побудови – читатись зверху донизу або зліва направо. Потрібно використовувати мінімальну кількість елементів, що відволікають від змісту зображення або загромаджують його.
  4. Рекомендується створювати зображення у співвідношенні сторін 500 до 200 пікселів, з мінімальним розміром 1328х531. У такому випадку, воно буде пропорційно масштабоване та правильно відображене у вікні ScienceDirect.
  5. Варто використовувати класичні шрифти великого розміру, адже зображення буде зменшено (Times, Arial, Courier чи Symbol).
  6. Слід віддати перевагу файлам типу TIFF, EPS, PDF чи MS Office, виконуючи завантаження графічної анотації.
  7. Не використовуйте текст чи графічний елемент, що не відображає суті дослідження (наприклад заголовок «Графічна анотація» та подібне).

Базовий шаблон для створення графічної анотації від спеціалістів Elsevier:

 

Зверніть увагу, графічна анотація не замінює текстову, а є додатковим елементом наукової статті.

Отже, графічна анотація – новий метод для популяризації дослідження. Його суть полягає у тому, що інформація про зміст наукової статті подається у спрощеному вигляді в форматі зображення. Це привертає увагу читачів та спонукає їх ознайомитись з текстом роботи. Тому, ймовірно, що графічна анотація все частіше використовуватиметься у наукових дослідженнях.