Меню

Планування і організація виробництва в галузі рослинництва

Рослинництво, як комплексна галузь, складається з декількох галузей: зернове виробництво, буряківництво, льонарство, картоплярство, овочівництво, кормовиробництво та ін. Відповідно до цього формуються певні виробничі типи господарств, які відрізняються один від одного технологією та організацією виробництва, кваліфікацією робочої сили, виробленою продукцією.

Основним завданням розвитку галузей рослинництва є раціональне використання виробничого потенціалу шляхом впровадження нових технологій, наукових форм організації виробництва і праці стосовно ґрунтово-кліматичних та економічних умов їх діяльності.

Під сівозміною розуміють науково - обґрунтований і чітко визначений порядок чергування культур у просторі та в часі. Чергування культур має забезпечити раціональне використання землі і підвищення родючості ґрунтів і зростання врожайності культур.

Структура посівних площ це відсоткове співвідношення площ посіву окремих культур та їх груп в загальній площі посіву.

Вона впливає на урожайність, загальну продуктивність землі, стан кормової бази тваринництва. Структура посівних площ складається залежно від структури сільськогосподарських угідь (орні землі, сіножаті, пасовища і т.д), спеціалізації господарства (овочівництво, насінництво, скотарство), виконання завдань щодо продажу продукції (при виконанні контрактів), забезпеченості засобами виробництва і трудовими ресурсами (Ручна праця в овочівництві), кліматичними умовами (підбір культур для своєї кліматичної зони).

Раціональна структура посівних площ забезпечує виробництво необхідної кількості сільськогосподарської продукції в необхідному асортименті, а всі культури - добрими попередниками і сприяє створенню відповідних агротехнічних умов і підвищенню урожайності

Очищення насіння проводять: первинна очистка на току в  період жнив.

Доведення до посівних кондицій на ПЕТКУСі Гігант + сепарація на АЛМАЗі.

Колосові протруюють на ПШ – 5 Фермер Максимом XL.

В НВВ використовуємо такі сорти і гібриди:

  1. пшениці озимої: Артист і Оберіг Миронівський (Миронівської селекції) та Щедрість Одеська і Перемога Одеська і РЖТ Реформ
  2. ячмінь – Квенч (стійкий до вилягання) (О
  3. горох – Гамбіт (боби знаходяться у верхній частині стебла, що зменшує до мінімуму втрати при його обмолоті)
  4. соя – ЕС Композитор (всі ці сорти оновлюються кожні 3 роки, обов’язково повинні бути як посухо так і жаростійкими і районованими у зоні степу).
  5. Соняшник (зазвичай від Сінгенти: Неома, Бріо, Конді, Сузука).
  6. Кукурудза ( Декалб: ДКС 4098, Сингента – НК Кобальт.)

(в даних гібридах соняшника і кукурудзи (пониклі початки) маємо хорошу вологовіддачу)

Сільськогосподарському виробництву властиві: сезонність робіт; територіальна розосередженість їх; одночасне використання машин і знарядь на різних культурах; обмеженість виконання робіт агротехнічними строками. Тому, своєчасне проведення робіт потребує складання планів, в яких детально визначається організація проведення окремих трудових процесів.

Тому починаючи із підживлення культур по мерзлоталому і до збору врожаю і оранці потрібно сформувати агрегати з прописом: трактор + с-г агрегат і механізатор,  що дозволить уникнути накладок у роботі.

Підживлення по мерзлоталому: завантаження добрив і їх транспортування(автомобілі), завантаження розкидача (ПНУ1,3) або заправка оприскувача (ОП2000 ВЕКТОР) в разі використання КАС, агрегат внесення (РДФ 1000).

Вирівнювання грунту: важкі трактора з широкозахватними агрегатами, ( В НВВ Т 150 + КПС – 8; ДЖОН дір 6135+ КПГ 4,5; МТЗ 82 + КПС 4,2 і МТЗ 80 + С 11 Борони)

Сівба: вивіз насіння і добрив ГАЗ 53, завантаження сівалки МТЗ+ПНУ1,3, агрегати передпосівні Т150+ КПС 8 або МТЗ82+кпг4,5 і мтз80+кпс4,2;  Посівний джон дір + СЗ5,4 або СЗТ3,6. При потребі прикочування ЮМЗ або МТЗ+ КЗК6.

Догляд: підвіз води 2мтз+ВР3 і Водовоз на 5т; внесення пестицидів джон дір + ОП2000, авто з препаратами, або на оприскувачі і водовозі.

Міжрядка: Джон + КРН або БІГ.

Збір рожаю: Джон дір S660, відвіз врожаю 4 авто( по 5Т) якщо відстань більше 12 км.

Організація роботи на току.

Підготовка до посіву озимих

Сівба озимих

Оранка.

Розчистка доріг від снігу в зимовий період

Ремонт техніки.