Меню

Науковий семінар та відкрита лекція для майбутніх АГРОНОМІВ

18 лютого 2020 року на кафедрі рослинництва Уманського національного університету садівництва відбувся науковий семінар, у рамках якого проведено відкриту лекцію на тему: «ВИРОБНИЦТВО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН». Основна мета заходу – ознайомлення студентів факультету агрономії з земельною реформою та пов’язаними з нею процесами. В ньому взяли участь студенти, аспіранти та викладачі факультету.

 

Відкрив семінар завідувач кафедри рослинництва університету, доктор с.-г. наук, професор, заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Яценко. Він привітав присутніх і представив лектора.

 

З основною промовою виступив заслужений працівник сільського господарства України, директор приватного сільськогосподарського підприємства «ПРОМІНЬ» Бершадського району Вінницької області Володимир Довгополюк.

Лектор розповів про нелегкий шлях його становлення від студента до директора успішного сільськогосподарського підприємства. З 1972 року, відразу після закінчення Уманського сільськогосподарського інституту, він розпочав свій професійний шлях агрономом у колгоспі «Вогні комунізму» в селі Рогізка Чечельницького району. Упродовж 1973-1986 років працював у колгоспі ім. Котовського с. Джулинка на посадах: агронома-насіннєвода, агронома з кормовиробництва, агронома дільниці, завідувача виробничої дільниці, заступника голови колгоспу з кормовиробництва. З 1986 до 1999 року був директором Бершадського міжгосподарського комбікормового заводу. А з вересня 1999 року – директором ПСП «Промінь». Дане підприємство створено в результаті реструктуризації сільськогосподарського підприємства «Промінь» і займається вирощуванням зернових і технічних культур, його нагороджено трудовою відзнакою Міністерства аграрної політики України «Знак Пошани».

Володимир Довгополюк проаналізував питання проведення аграрної реформи, яка обумовила демонополізацію державної форми власності на землю та виникнення великої кількості землевласників, що в свою чергу, сприяло збільшенню кількості землекористувачів, підвищенню рівня використання земельних угідь і зростанню обсягів виробництва продукції.

Під час лекції обговорювалися питання вирощування зернових культур у ПСП «Промінь» та шляхи їх поліпшення. Викладачі та студенти взяли активну участь у обговоренні. Особливо цікавим став диспут кандидата с.-г. наук, старшого викладача кафедри рослинництва Світлани Третьякової щодо впровадження новітніх технологій у даному господарстві.

Світлана Третьякова з допомогою інтерактивної дошки доповнила лекцію Володимира Довгополюка, висвітливши сучасні інтенсивні технології вирощування пшениці озимої та обґрунтувавши їх актуальність.

Колектив кафедри рослинництва тісно співпрацює з роботодавцями, сільськогосподарськими підприємствами, залучаючи їх до навчального процесу. Такий досвід співпраці є надзвичайно цінним, адже вміле поєднання теорії і практики створює ту квінтесенцію освітнього процесу, що зміцнює професійні знання молодих спеціалістів. Ось і цього разу лекція стала насиченою та пізнавальною. Присутні отримали вичерпні відповіді на хвилюючі запитання.

Вдячні Володимиру Довгополюку і студентам за плідну працю та активну участь у житті кафедри.