Меню

До Дня Незалежності України 2021

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є дорога, явори,

усе моє, все зветься Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.

Ліна Костенко

 

 

24 серпня Україна відзначає найбільше державне свято – День Незалежності. Воно затверджене на честь значущої історичної події – ухвалення у 1991 році Верховною Радою Української РСР беззаперечною більшістю голосів Акта проголошення незалежності України. Цей документ увінчав тисячолітні прагнення українців жити у власній суверенній державі та самостійно визначати свою долю. Нині ми перетнули позначку ювілейної дати – 30 річчя незалежності нашої України.

Для українців воля та гідність завжди були головними цінностями, що допомагали в тривалій боротьбі за незалежність. На початку минулого століття, в часи Української революції 1917–1921 років, ми змогли відродити державність, а 24 серпня 1991 року Актом проголошення незалежності України вона була відновлена.

Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року спирався на Декларацію про суверенітет, а результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року стали найпереконливішим підтвердженням волі народу.

 

" перемога над противними нам силами буде не одним великим і рішучим ударом, не якимсь катаклізмом національним і суспільним, а сумою безчисленних дрібних, буденних побід, незначних, тихих, а зріло обдуманих і неумолимою працею здобутих. Менше крові, а більше поту! се повинен бути оклик нашої майбутньої історії".

Іван Франко

 

Серед святкових подій, присвячених ювілейній даті незалежності України, у нашому університеті відбулась низка тематичних заходів. Так, День знань в Уманському національному університеті садівництва навчальний процес розпочався з проведення тематичної лекції «30 років незалежності рідної держави». Науково-педагогічні працівники ознайомили студентів з основними державотворчими подіями становлення незалежної України, формування національної свідомості, патріотизму і відповідальності за її долю, прищеплення поваги до прав і свобод людини і громадянина.

 

"Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався,

той, що обрав тебе навіки вік.

До нього змалку ти заповідався,

до нього сам Господь тебе прирік".

Василь Стус

 

Незалежність для українців завжди є запорукою нових можливостей і торжества прав людини. Це насамперед можливість жити у щасті та мирі, вільно вдихнути на повні груди пʼянке повітря свободи позбувшись століть неволі, життя за чужими правилами, участі в чужих війнах, лицемірства, брехні, несправедливості та репресій. Майбутнє України – в руках кожного з нас.

 

"Вітчизна – це не хтось і десь

Я – теж Вітчизна.

Як не я, то хто, не тепер, то коли?"

Іван Світличний

 

Прагнення до свободи і чутливість до несправедливості – визначальні риси українців, що давали нам наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності. Здобуття незалежності для творення власного майбутнього – найвищий вияв свободи нашого народу.

Творення нової України – нелегкий процес. Але ми гідно долаємо перешкоди, облаштовуємо свій край і торуємо власний шлях, ні на кого не нападаючи, нікого не пригнічуючи і не повчаючи. Ми поважаємо порядних сусідів, взаємовигідно співпрацюємо з ними і завжди допомагаємо у складну годину, але рішуче протистоїмо загарбникам, які вбивають і посягають на наше по праву.

 

"…Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни… Скільки нас, людства, вже є на планеті? Мільярдів шість? І серед них українці, дивна-предивна нація, яка живе тут з правіку, а свою незалежну державу будує оце аж тепер".

Ліна Костенко

 

Вільна українська держава, активне й відповідальне громадянське суспільство та потужні збройні сили – це ті базові речі, що захищають права людини та гарантують усім українцям гідне майбутнє. Тому сьогодні лектори Уманського національного університету садівництва намагались донести, що студенти вищих навчальних закладів повинні усвідомити життєву потребу в професійній ідготовці, набутті фахових компетентностей, ініціативи, підприємництва, дотримуватись правових норм суспільства, з розумінням ставитися до проблем економічної і соціальної політики держави та шукати шляхи їх розв’язання.

Наталія Полторецька