Меню

ChatGPT - штучний інтелект

Нещодавно штучний інтелект ChatGPT став доступним для використання в Україні. Проте, дискусії щодо нього у сфері наукових досліджень ведуться вже декілька місяців. В чому переваги та недоліки використання таких технологій у вченому середовищі та чи можна використовувати ChatGPT для наукових цілей. Для чого не слід використовувати ChatGPT?

 Звісно, при виконанні власних досліджень, вчені повинні пам’ятати про основні підходи до написання матеріалів та академічну доброчесність:

  • Публікація наукових статей, сформульованих ChatGPT є порушенням академічної доброчесності та прирівнюється до плагіату чи академічного запозичення. Тому, використання таких механізмів автоматичного генерування матеріалу категорично заборонено.
  • Для генерування відповідей система використовує певний набір даних, що часто є застарілим. Тому, не варто орієнтуватись на статистичні відомості, запропоновані ChatGPT.
  • Ще однією причиною, чому не варто використовувати тексти, згенеровані ChatGPT, окрім етичних міркувань, є імовірність формування неунікальних матеріалів. Звісно, така тенденція не стосується всього, що згенерував штучний інтелект. Однак, при неможливості формування унікального матеріалу ChatGPT пропонує відомості, що уже висвітлено раніше.
  • ChatGPT працює за моделлю «питання-відповідь», тому генерує інформацію без зазначення посилань на неї, що ускладнює пошуки наукового матеріалу.

Крім цього, деякі наукові установи та університети запроваджують перевірки текстів для виявлення матеріалів, написаних ChatGPT. Ймовірно, такий спосіб перевірки й надалі поширюватиметься для міжнародної вченої спільноти, на додаток до «класичної» перевірки унікальності.

Як можна використовувати ChatGPT для наукових цілей?

Однак, разом з суттєвими недоліками, можна виокремити й низку функцій ChatGPT, що стануть у пригоді вченим:

  • Пошук нових ідей. Інколи в процесі висвітлення теми наступає певна «криза» і необхідно нові ідеї для досліджень. Ви можете використати ChatGPT з метою виокремлення нових напрямків у вашому дослідженні. Можливо, так ви знайдете джерело натхнення.
  • Підбір інформації. ChatGPT можна поставити завдання здійснити добірку джерел з посиланнями за певною темою, напрямком чи концепцією.
  • Оформлення цитування. ChatGPT розрізняє основні стилі цитування, тому при необхідності оформлення бібліографічного списку, можна скористатись цією функцією сервісу.
  • Розпізнавання мови написання. Ця функція стане корисною при вивченні матеріалів іноземних джерел.
  • Переклад тексту. Якщо вам необхідно перекласти текст вашої роботи іншою мовою, спробуйте скористатися ChatGPT. Однак, варто зазначити, що не варто перекладати цю функцію на штучний інтелект повністю. Процес академічного перекладу потребує особливих вмінь та знань профільної термінології. Тому, використовувати машинний переклад не бажано.
  • Перевірка деяких структурних елементів. Наприклад, після написання роботи можна перевірити підбір ключових слів.
  • Покращення якості/визначення розмірів/форматування під необхідні розміри графічних матеріалів. Окрім текстової складової, ChatGPT надає змогу працювати з графічними матеріалами, що може допомогти в оформленні додатків до наукових робіт та ілюстрацій.

Загалом, ChatGPT може допомогти науковцям з виконанням деяких завдань. Однак, цим сервісом не варто зловживати. Слід завжди пам’ятати про етичні принципи наукових досліджень та дотримуватися їх. Окрім цього, навіть якщо ви вирішили використати можливості ChatGPT для вирішення точкових завдань, завжди перевіряйте інформацію, згенеровану таким способом.

 Використовувати чи ні можливості штучного інтелекту для наукових цілей залежить від кожного індивідуально. Однак, вчена спільнота вже розвиває механізми захисту від маніпулятивного зловживання такими технологіями й надалі ці процеси будуть тільки поширюватися. Потрібно чітко розуміти межу між правомірним та маніпулятивним використанням таких механізмів та не перетинати її.