Меню

Як підвищити популярність вченого з ORCID? П’ять порад для дослідників та наукових організацій

Нещодавно фахівці ORCID оприлюднили поради, що допоможуть одержати максимальну ефективність від ресурсу дослідникам та науковим організаціям.

Платформа ORCID, на перших етапах розвитку, ставила перед собою просту та зрозумілу мету – уникнення проблем з ідентифікацією авторських сторінок. Адже, часто стається так, що складні імена дослідників на якомусь етапі публікаційного процесу плутаються, у базі містяться вчені з однаковими іменами, науковець змінив ім’я чи прізвище. Для того, щоби такі нюанси не перешкоджали покращувати наукометричні показники, ресурс ORCID створює авторський профіль, де ім’я вченого конвертується в числове значення. Тобто, кожному, хто зареєстрований на платформі ORCID, присвоюється унікальний набір з 16 цифр.

На сьогодні ресурс ORCID набув значного розвитку. Він співпрацює з сотнями компаній з усього світу, а систематичне ведення профілів на цій платформі дає змогу поширювати власні дослідження як окремим вченим, так і науковим установам.

Поради для авторів

  • Подбайте про регулярність ведення профілю. Якщо власник профілю тривалий час не заходить у нього, деякі публікації можуть змінити статус видимості. Тобто, якщо матеріалі були доступні для всіх, вони стануть доступні лише для автора. Відповідно, це може позначитись на цитуванні статей та наукометричних показниках.
  • Додайте максимальну кількість публікацій. На сьогодні платформа ORCID набула значного розвитку та допомагає пов’язувати профілі з великою кількістю ресурсів, наукометричних баз, бібліографічних менеджерів та ін. Так, профіль ORCID може виконувати роль своєрідного CV для науковця, оскільки міститиме інформацію про всі аспекти публікаційної діяльності та відомості про посаду, фінансовані проєкт, місце роботи.

Особливо цінним інструментом є синхронізація даних про опубліковані статті в міжнародних наукометричних даних Scopus та Web of Scuence. Тому радимо синхронізувати профіль ORCID з Scopus ID, Publons, ResearcherID.

 

  • Налаштуйте поштову скриньку. Порівняно нещодавно в авторських профілях ORCID з’явилася поштова скринька. Її можна налаштувати у такий спосіб, щоб одежувати сповіщення про зміну профілю або технічні зміни в зручному форматі.
  • Використовуйте профіль ORCID у синхронізації з Crossref. Якщо Ви надали дані про профіль ORCID ID та дозвіл на автоматичне оновлення від Crossref, кожен раз, коли Ваша наукова робота з’являтиметься в базі Crossref, вона буде автоматично зображатися в ORCID.
  • Додайте довірену особу. Людина, яку дослідник вкаже довіреною особою, може редагувати його профіль та додавати в інформацію про наукову активність автора. Важливо, у довіреної особи повинен бути власний ORCID ID.

Поради для наукових організацій

  • Скористайтесь функцією Affiliation Manager. Зареєструйтеся в Affiliation Manager, зайдіть на портал для учасників. Після цього створіть файл, у якому вказана приналежність дослідників до Вашої наукової організації. Надішліть членам Вашої наукової установи лист із запитом на доступ додавання афіліації.
  • Інтегруйтесь із системами, що Ви використовуєте. ORCID дає змогу університетам та науковим установам інтегрувати дані з сотнями видавництв, установами, що здійснюють фінансування, асоціаціями та ін.
  • Використайте можливість інтеграції. Якщо Ваша організація ще не є членом ORCID, Ви можете звернутися з відповідною пропозицією.
  • Мотивуйте співробітників вести записи в ORCID. Систематичне ведення облікового запису допомагає покращити наукометричні показники як окремим дослідникам, так і науковій установі. Тому мотивація з боку організації — цінний інструмент впливу на співробітників. Це може бути інформаційна кампанія, тренінги та ін.

Аналізуйте звітність матеріалів. Ви можете використовувати інструменти візуалізації ORCID, аналізуючи наукову діяльність Ваших співробітників, включати графіки у звіти, презентації та ін., проводити моніторинг діяльності науковців.