Меню

Висадка саджанців Міскантусу на колекційному розсаднику кафедри рослинництва

Міскант (лат. Miscanthus, міскантус) – рід рослин родини тонконогові. Охоплює 17 видів багаторічних трав родом з субтропічних і тропічних регіонів Африки та Азії. Швидкоростуча енергетична культура, багаторічна трава, яка вважається однією із енергетичних рослин європейської кліматичної зони. В США насадження місканту дали у 2.4 рази більше біомаси аніж просо на сусідніх тестових полях. Рослини невибагливі до ґрунту, вологи та температури, а врожайність їх сягає 30-35 т с.р./га з високим вмістом целюлози.

На кафедрі рослинництва факультету агрономії Уманського НУС було висаджено багаторічну траву Міскантус, енеретичну культуру.

Міскантус є багаторічним рослиною, і у висоту він може досягати від 0,8 до 2 метрів. Повзучі кореневища рослини в деяких випадках досягають шестиметрової глибини. Стебла прямостоячі. Ширина шкірястих лускоподібних листових пластин від 0,5 до 1,8 сантиметрів. До складу віялоподібної волоті, яка має довжину 10-30 сантиметрів, входять колоски. Така рослина відрізняється своєю невибагливістю, витривалістю і екологічною безпекою. Цей декоративний злак ще використовують в якості палива для електростанцій, так як при його спалюванні відбувається вивільнення великої кількості енергії, а золи при цьому утворюється дуже мало, тому що у сировині міститься невелика кількість вологи.