Меню

У світі відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці

Сьогодні 11 лютого відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці. Як зазначено в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року, свято засновано «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат».

Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку. Незважаючи на це, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.

Згідно з дослідженнями, проведеними в 14 країнах, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18 %, 8 % і 2 % відповідно, натомість для чоловіків ці показники становлять 37 %, 18 % і 6 %.

Вже п’ятий рік поспіль світ відзначає Міжнародний день жінок та дівчат у науці. Наука – важка і серйозна сфера, вона потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Інакше кажучи,  вона  просто створена для жіноцтва.

Впровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя – стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу. Згідно з позицією ООН, “наука та гендерна рівність є невід’ємними складовими процесу досягнення цілей сталого розвитку”.

Бажаємо великих звершень, невичерпної творчої енергії та успіхів жінкам, що вже обрали науку своїм життєвим шляхом. Нехай вас не полишає натхнення та сили, бажання шукати відповіді на питання, що постають перед людством.

Колектив кафедри рослинництва