Меню

Таємниці скарбів історії Умані

Василіанський монастир – це одна з найстаріших будівель Умані, стіни якої побачили та запам'ятали цінне минуле для наших сердець.

Ще з 1784р. він зачаровує людей своєю таємничістю та силою. Засновником монастиря був граф Францишек Потоцький. Історія цієї будівлі зі спогадами розпочинається зі створенням греко – католицької школи, в якій навчалися такі видатні люди, як польський поет Юзеф Богдан Залеський (1802-1880), Міхал Грабовський (1804-1863), історик–славіст Віктор Іванович Григорович (1815-1876) та інші. Згодом у будівлі були розташовані госпіталь, казарми та армійські частини. І навіть у відомій поемі «Гайдамаки», яку написав Тарас Григорович Шевченко, згадується Василіанський монастир.

На даний момент у стінах Василіанського монастиря проводяться екскурсії з цікавими історіями про минуле.

12 вересня студенти 11-а групи факультету агрономії на чолі з куратором, кандидатом сільськогосподарських наук, викладачем кафедри рослинництва Віталієм Кравченком, ступили на монастирську землю, де колись ходили наші предки, аби дізнатися більше про історію славетного Василіанського монастиря, побут ченців і відчути  дух історії нашої України ХVII-ХVIII ст.

Прогулянка таємничими підземеллями монастиря, під цікаву оповідь загадкового монаха у чорній рясі, сповнювала всіх напружених відчуттів подій старої давнини, ваблячи нерозкритими секретами та породжуючи азарт пізнання.

Від імені групи хочемо подякувати Олександру Мельничуку, директору Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань», за надану можливість відвідати історичну спадщину міста Умань.

 

Анастасія Марущак, студентка 11-а групи