Меню

Новий український сорт озимого жита “Серпанок”

Висота рослин становить 120-130 см, завдяки чому жито стійке до вилягання, а його потенційна урожайність – 10-11 тонн.

“Ми селекціонували новий сорт озимого жита Серпанок”, який пройшов сортовипробування в усіх сортодільничних станціях України, отримали сертифікат і патент, що вже дають нам право займатися його широким розмноженням. Якщо традиційно жито висівалося приблизно у 20 числах вересня – на початку жовтня, то цей сорт можна висівати навіть у 20-х числах жовтня”, – зауважила завідувач лабораторії рослинництва та селекції Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Олена Нечипорук.

Відзначається, що “Серпанок” стійкий до хвороб. Сорт потребує основного удобрення комплексним азотно-форфорно-калійним добривом восени та весняного підживлення по мерзло-талому ґрунті.

Окрім того, таке жито невибагливе і може рости на кислих ґрунтах, що несприятливі для пшениці. Для зони Полісся воно є однією з незамінних зернових культур у сівозміні.

“Сорт “Серпанок” розробили для виготовлення хліба. Культуру можна й використовувати для відгодівлі тварин. Через високу кислотність його треба перемелювати із пшеницею, ячменем та вівсом. При цьому частка жита має бути 30%”.

Волинські науковці планують розпочати вирощування жита “Серпанок”, щоб за рік вже забезпечити ним частину господарств.

 

Світлана Третьякова, доцент кафедри рослинництва

Першоджерело інформації ТУТ