Меню

Нове-це добре забуте старе

На колекційному розсаднику кафедри рослинництва факультету агрономії Уманського національного університету вирощується пшениця спельта. Спельта - це зернова культура, яка відноситься до так званої, полб'яної пшениці - групи видів з плівчастим зерном та з ламким колосом і є гексаплоидною пшеницею, тобто має шість наборів хромосом та на відміну від інших сортів пшениці має 42 хромосоми.

Звичайна пшениця в свій час витіснила спельту з ринку, що викликано насамперед економічними причинами. 

 

При переробці спельта потребує ще однієї процедури, а саме лущення або обрушення зерна, що в свою чергу потребує додаткового обладнання. Крім того, врожайність спельти менша, ніж у пшениці, їх співвідношення складає – 70:100 %, а після процедури обрушення – 50:100 %. Важливим моментом є й те, що ціна на спельту є вищою, а купівельна спроможність в Україні невисока. Найчастіше зерно  її використовують як гарнір, додають в супи, роблять з неї хлібці та іншу випічку, використовують у деяких десертах. Спельта відрізняється цінним для організму харчовим складом, включаючи 18 важливих амінокислот і легший для організму глютен, за що її називають "чорною ікрою" серед злакових. Це одна з небагатьох культур, які не були генетично модифіковані та не піддавалися гібридизації. У порівнянні зі звичайною пшеницею, зерна полби відрізняються більш витягнутою формою та більшим вмістом білку.

Обробіток ґрунту та внесення мінеральних добрив під спельту такі ж як і під пшеницю озиму.

Система удобрення спельти після гірших попередників додатково потребує удобрення азотом під передпосівну культивацію 25 – 30 кг діючої речовини на гектар.

 

При сівбі доцільно використовувати пневматичні сівалки, які забезпечують кращу рівномірність та глибину сівби посівного матеріалу в рядку. Сіють її починаючи з другої половини вересня та завершують в першій половині жовтня з нормою висіву посівного матеріалу 300 кг/га.  

 

                                                                                        Хліб зі спельти