Меню

Всеукраїнська студентська наукова конференція

Володимир Львович Симиренко

Початок: 11:40, 30 березня

Уманський національний університет садівництва проводить студентську наукову конференцію, присвячену 125-річчю від дня народження професора В.Л. Симиренка

Володи́мир Льво́вич Симире́нко (29 грудня 1891 Мліїв, Черкаська область — 17—18 вересня 1938, Курськ, Росія) — український помолог і селекціонер плодових культур в Україні, один із перших агроекологів та розробників дослідницької справи методології сучасного садівництва. Професор Київського політехнічного інституту, Уманського і Полтавського сільськогосподарських інститутів.

Автор численних наукових і науково-популярних праць і статей з помології, серед інших зразкових підручників: «Садовий розсадник» (1929), «Плодові сортименти України» (1930), «Часткове сортознавство плодових культур» (1932; 1242 стор. машинопису; в рукописі).

У роки Першої світової війни і революції був реконструктором садівництва в Україні. В його розсадниках нараховувалося близько 40 000 гібридів овочевих дерев і ягідних кущів (1928).

Організував низку середніх і вищих навчальних закладів і науково-дослідних інститутів садівництва, редагував садівничі журнали. У своїх працях він підкреслював, що садівництво треба розвивати насамперед на основі місцевих сортів, потім — на акліматизації привізних, а далі вже на розведенні нових різновидностей. У цьому та у поглядах на спадковість він розходився з офіційним в СРСР вченням і практикою російського генетика Івана Мічуріна.