Меню

ДЕНЬ ЄВРОПИ В УМАНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ САДІВНИЦТВА

10 травня 2023 року для студентів першого курсу факультету агрономія було проведено тематичну виховну годину, присвячену Дню Європи – свята, яке традиційно 9 травня відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті.

У країнах Євросоюзу День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільності, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Доти День Європи відзначали 5 травня, адже цього дня у 1945-му була створена Рада Європи. Тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування цієї міжнародної організації.

У рамках заходу в бібліотеці Уманського НУС студенти мали можливість детально ознайомитися з етапами становлення Європейського Союзу та взяти участь у вікторині присвяченій країнам-членам Європейського Союзу.

Наталія ПОЛТОРЕЦЬКА, доцент кафедри рослинництва

Вячеслав ЯЦЕНКО, старший викладач кафедри рослинництва