Меню

16 жовтня - Всесвітній день хліба

«Хліб – це кров життя,

                                              политий рясно хліборобським потом»

    Один з найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя, – це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що у нього є своє свято – Всесвітній день хліба, який відзначається щорічно 16 жовтня.

    Свято було засновано у 2006 році за ініціативою Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. А вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року була створена Продовольча і сільськогосподарська організація ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До речі, до цієї ж події приурочене і ще одне свято – Всесвітній день продовольства.

    Сьогодні, як і у всі часи, в будь-якій країні світу хліб і хлібобулочні вироби користуються незмінною любов'ю. Навіть зараз, коли багато хто дотримуються різних дієт, замінюючи хліб низькокалорійними хлібцями, галетним печивом або сухариками. Люди різних національностей завжди дбайливо і трепетно ставилися до хліба, до свого годувальника. Йому відводилося саме почесне місце на столі, він був і залишається символом життя. А в колишні часи хліб був і головною ознакою достатку в родині і благополуччя в домі. Адже недарма стільки приказок ми пам'ятаємо ще з дитинства – «Хліб усьому голова», «Без солі, без хліба – половина обіду», «Без хліба і медом ситий не будеш» та інші.

    До речі, історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько вісім тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, виготовлені з крупи і води і випікалися на розпечених каменях. А ще вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (у ранньої писемності) одним символом – кругом із крапкою в центрі.

    Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише в 20 столітті, дізналися про користь і поживності житнього і зернового хліба, і він став користуватися більшою популярністю.

З джерел інтернет-видань