Меню

Під Уманським небом ясним і високим, чудова «Софіївка» радує нас!

Вже 221 рiк милує, очаровує людськi душi ця перлина, назва якої «Софіївка». На 150 гектарах працею багатьох поколінь, як відомих, так і безіменних зодчих, створений поетичний триптих iз рідкої рослинності, мистецько використаних води і каміння. Дендрологічне багатство, рукотворні гроти, каскади i підземна річка, оригінальний комплекс архітектурних і гідротехнічних споруд щорічно приваблюють в парк відвідувачів з усіх куточків світу. Ми завжди повинні пам’ятати імена перших майстрів, які приймали участь у створенні цього шедевру. Це перший архітектор «Софіївки» Людвiк Метцель. У списку сімей, які обслуговували парк, ми знаходимо прізвища: Бондаренко, Дiброва, Чорнокриленко, Заремба, Страйгородський та iнші. Всi задуми були здiйснені лише за допомогою кропіткої праці зодчих, майстрів, садівників, які витончено відчували чудовий світ навколо себе.

Легенди установлюють, що в день відкриття парку в 1800 році Станіслав Потоцький на честь своєї третьої, самої коханої дружини Софiї – назвав парк «Софіївкою».

Софія та Станіслав Потоцькі – історичні постаті ХVІІІ сторіччя. І ми в певній мірі зобов’язані їм цим чудовим парком, який перейшов 200-літній ювілей. Та головна дяка звісно тим людям, які безпосередньо будували цей неповторний чудовий рукотворний витвір природи.

Так, сьомого вересня студенти 11-а групи факультету агрономії відвідали Швейцарію, не перетинаючи кордонів України, прогулялися Єлисейськими Полями, не купуючи квиток до Парижа, пройнятися духом античності та давньогрецьких міфів, не вирушаючи до Греції!