Меню

Перші студентські кроки починаються з історії

Традиційно, напередодні навчального року, студенти першого курсу відвідують музейну кімнату стародруків, де їх гостинно зустічає Наталія Михайлова, провідний бібліотекар Наукової бібліотеки Уманського національного університету садівництва.

Наталія Михайлова, від імені колективу Наукової бібліотеки Уманського НУС, привітала майбутніх агрономів з обраним шляхом і побажала здоров’я, успіхів у навчанні, терпіння і натхнення в усіх починаннях.

Свою розповідь Наталія Василівна розпочала з передумов відкриття в Одесі у 1844 році Головного училища садівництва. Студенти мали змогу побачити перші підручники Головного училища, ознайомитися з діяльністю першого директора навчального закладу – Олександра фон Нордмана, дослідити Умови прийому до училища, перелік екзаменів, які необхідно було здати бажаючим навчатись уже в Уманському училищі садівництва (з 1859 року).

Зважаючи на оголошення у журналі «Плодоводство» за 1913 рік, студенти дізналися, що вже тоді випускники Уманського училища садівництва користувалися значним попитом на ринку праці.

Імена випускників, колишніх викладачів, цікаві факти з історії бібліотечних книг знайшли свої відгуки у серцях першокурсників. Адже пожовклі від часу сторінки не лише відкрили сучасній молоді таємниці технології виробництва правильних горщиків для розсади, а й здивували особливостями вирощування ананасів в наших природно-кліматичних умовах.

Ця пізнавальна зустріч стала для юних студентів початком пізнання славних традицій нашого навчального закладу, відродження національної гордості й духовності, закріплення історичної пам’яті та створення нової сторінки літопису Уманського НУС.

 

Віталій Кравченко, кандидат с.-г. наук, куратор 11-а групи